ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Ε Λ Ι Κ Ω Ν Α Σ

Τα Μοναστήρια του Ελικώνα

Πολλά και αξιόλογα τα Μοναστήρια του Ελικώνα. Πρώτο ο Όσιος Λουκάς στον Δυτικό Ελικώνα Βυζαντινό Μοναστήρι ‘’ Βασιλομονάστηρο ‘’ και Πατριαρχικό ‘’ σταυροπήγιο ‘’ ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα, χρονολογείται από τα μέσα του 10ου αιώνα…….

Όσιος Σεραφείμ στον Νότιο Ελικώνα ιδρύθηκε από τον Βοιωτό Άγιο το 1598 μετά από υπόδειξη της Παναγίας…… Κοντά στην αρχαία Βούλιδα με θέα τον Κορινθιακό κόλπο στέκεται ο απότομος βράχος που επάνω του είναι χτισμένη η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας , από τον 10ο αιώνα όταν στην περιοχή ακμάζει ο Μοναχισμός ο Βράχος ήταν ασκητήριο….

Η Μακαριώτισα ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα στις νότιο ανατολικές πλαγιές του Ελικώνα…….Ω Η Μονή Ταξιαρχών και αυτό το μοναστήρι στον Νότιο Ελικώνα ,η παράδοση τοποθετεί την ανέγερση του μοναστηριού στον 12ο αιώνα …….
Η Ευαγγελίστρια στον Ανατολικό Ελικώνα χωρίς συγκεκριμένο χρόνο κατασκευής ,που προσδιορίζεται όμως αόριστα στους Βυζαντινούς χρόνους………
Στον ανατολικό Ελικώνα και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής με τον Ναό του να χρονολογείται το 14ο αιώνα……
Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, κοντά στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής ,κατά την παράδοση κτίστηκε από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασίλειο Β’……..

Ιπποκρήνη

Ανηφορίζοντας από το άλσος αυτό είκοσι περίπου στάδια έχει κανείς τη λεγόμενη κρήνη του Ίππου, λένε πώς τη δημιούργησε ο ίππος του Βαλλεροφόντη χτυπώντας με οπλή του ποδιού το έδαφος. Σελ. 196 Βαδίζοντας κανείς δύο περίπου ώρες από το άλσος των μουσών προς την κορυφή του Ελικώνα έχει παρά το παλιό ρημοκλήσι του προφ. Ηλία που σημειώνεται στο χάρτη της σελ. 184 την αναφερόμενη εδώ Ιπποκρήνη που είναι σήμερα (ίσως και στα χρόνια του Παυσανία) πηγάδι με πολύ κρύο νερό. Στα χρόνια του Ησίοδου πρέπει να ήταν πηγή, με τον καιρό η στάθμη όλων των νερών στον Ελικώνα έχει κατέβει χαμηλότερα.
Ω Η Ιπποκρήνη των αρχαίων ,το κρύο πηγάδι σήμερα ,βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ελικώνα κάτω από την κορυφή Μοτσάρα σε υψόμετρο 1400μ με θέα την κοιλάδα των Μουσών και το κάμπο των Θεσπιών. Το βρίσκει κανείς στον δρόμο του εάν ακολουθήσει το μονοπάτι Ε22 από την Αγία Άννα προς την Κοιλάδα των Μουσών και τον Ανατολικό Ελικώνα. Ο Μύθος αναφέρει ότι……
Ω Ελικώνας άρχιζε να υψώνει τη κορυφή του προς τον ουρανό από χαρά και υπερηφάνεια μέχρι που τον σταμάτησε ο φτερωτός Πήγασος, με διαταγή του Ποσειδώνα, λακτίζοντάς τον με τις οπλές του. Από το λάκτισμα αυτό γεννήθηκε η πηγή του Ελικώνα, της οποίας τα νερά ενέπνεαν τις Μούσες, η καλούμενη και Ιπποκρήνη.
Το όνομα του Πήγασου δώσανε οι κάτοικοι της Αγίας Άννας στην ομάδα
ποδοσφαίρου του χωριού τους όταν ιδρύθηκε ,ονομάζοντας την ‘’Πήγασος Αγίας Άννας,,
Ω
Η Διαδρομή για πεζοπορία ακολουθώντας το μονοπάτι Ε22 είναι αρκετά μακρινή και δύσκολη. Μπορεί όμως να γίνει πιο εύκολη εάν με αυτοκίνητο κάποιος ακολουθήσει την διαδρομή Αγία Άννα –Ευαγγελίστρια –Χαλίκι και από εκεί μέχρι το κρύο πηγάδι πεζοπορία

Κορσία η Κορσεία

Ο Παυσανίας δεν αναφέρει εδώ μια περισσότερο γνωστή πόλη της νοτιοδυτικής βοιωτικής παραλίας ,με βεβαιότητα ταυτισμένη με επιγραφικά ευρήματα, την πόλη Κορσία που πρέπει να μην συγχέεται με την από τον Παυσανία αναφερόμενη Κορσία η Κορσεία, στη βορειοδυτική Βοιωτία(βλ. παραπ. σημ.4 της σελ. 166).Η αρχαία πολίχνη Κορσίαι βρίσκονταν παρά το μοναστήρι των Ταξιαρχών και την κωμόπολη Χώστια στο όνομα της οποίας επέζησε το αρχαίο τοπωνύμιο.
ΩΠαρά τη σημερινή κωμόπολη Χώστια βρέθηκε το προξενικό ψήφισμα IG VII 2383, όπου αναφέρεται ως το τιμώμενο πρόσωπο είχε πολλαπλά ευεργετήσει τον.. δάμον των χορσιείων …ρητά σημειώνεται πως μεγάλας σπανοσιτίας γενομένας …εδάνεισε τήι πόλι χρείματα ούκ ολίγα…

Η θέση της αρχαίας πόλης Κορσία βρίσκεται κοντά στο σημερινό χωριό Χώστια ,1.500μ περίπου αφού έχουμε προχωρήσει στον δρόμο προς το παραλιακό οικισμό Σαράντι. Στο δεξί μας χέρι βλέπουμε πινακίδα και τον χωματόδρομο που οδηγεί στο μοναστήρι των Ταξιαρχών. Ακριβώς απέναντι στο αριστερό μας χέρι βλέπουμε τα λιγοστά ερείπια της αρχαίας πόλης επάνω στην κορυφή του λόφου, Κάτω χαμηλά θα δούμε το Σαράντι και τον Ελαιώνα του, και στο βάθος τον Κορινθιακό κόλπο.

  • Προηγούμενη σελίδα >>>