ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Ε Λ Ι Κ Ω Ν Α Σ

Η διαδρομή
Ξεκινωντας από την Αθηνα έχουμε δυο εναλλακτικες διαδρομες για την Αγια Aννα:

1. Πρώτη διαδρομή από την Νέα Εθνική οδό: Μπαίνουμε στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και φτάνουμε Θήβα. Από την εθνική οδό βγαίνουμε από την αερογέφυρα της Θήβας. Φτάνοντας στην πόλη της Θήβας στρίβουμε δεξιά στον περιφερειακό στην παλιά εθνική οδό με κατεύθυνση Λιβαδειά–Αράχοβα. Δέκα χιλιόμετρα μετά την Αλίαρτο και δυο χιλιόμετρα μετά το χωριό Αγία Παρασκευή οι πινακίδες γράφουν Άγιος Γεώργιος – Αγία Τριάδα – Αγία Άννα.
Στρίβουμε αριστερά και μετά από 3 χιλιόμετρα βρισκόμαστε έξω από το χωριό Άγιος Γεώργιος, στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας την πινακίδα για Αγία Τριάδα – Αγία Άννα. Μετά από 7 χιλιόμετρα περίπου φτάνουμε Αγία Τριάδα. Περνώντας μέσα από το χωριό συνεχίζουμε για Αγία Άννα. Ένα χιλιόμετρο μετά την Αγία Τριάδα αρχίζουμε να πατάμε στην ειδική διαδρομή όπου γίνεται ο ετήσιος αγώνας αναβάσεων της Λέσχης Αυτοκινήτου Λιβαδειάς – ΕΛΠΑ (ανάβαση Αγίας Άννας), ακολουθώντας μια ανηφορική με στροφές διαδρομή βλέπουμε στα πόδια μας τον κάμπο της ΚΩΠΑΙΔΑΣ και ψηλά μπροστά μας τον ορεινό όγκο του ΕΛΙΚΩΝΑ.
Η διαδρομή Αγία Τριάδα – Αγία Άννα είναι περίπου 7 χιλιόμετρα. Μετά τα 5 χιλιόμετρα συναντάμε το εξωκλήσι της πολιούχου του χωριού Αγίας Άννας και έχουμε την πρώτη οπτική επαφή με την ψηλότερη κορυφή του Ελικώνα, την Παλιοβούνα, και στα ριζά (στους πρόποδες) της το χωριό. Δυο χιλιόμετρα ακόμα και βρισκόμαστε στην πλατεία του χωριού.

2. Δεύτερη διαδρομή από την Παλαιά Εθνική οδό: Μπαίνουμε στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και στο ύψος της Ελευσίνας βγαίνουμε δεξιά για Μάνδρα – Κάζα – Ερυθρές (Κριεκούκι) και φτάνουμε μέχρι τη Θήβα. Διασχίζοντας την πόλη της Θήβας φτάνουμε στην έξοδο της προς Λιβαδειά και από εκεί ακολουθούμε την ίδια διαδρομή με παραπάνω.

3. Ερχόμενοι από Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα φτάνουμε στη Λιβαδειά και στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Λιβαδειά-Αλίαρτος-Θήβα, στην διασταύρωση προς Άγιο Γεώργιο-Αγία Τριάδα-Αγία Άννα στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε τον δρόμο μέχρι Αγία Άννα.

Οι εποχές

Στην Αγία Άννα όλες οι εποχές έχουν την ομορφιά τους
Η Άνοιξη: πρασινίζει το βουνό, ανθίζουν τα πιο σπάνια λουλούδια της εξοχής

Το Καλοκαίρι: είναι τόσο δροσερό που δεν θες να φύγεις από την σκιά του πλάτανου.

Το Φθινόπωρο: έχει τα πιο όμορφα χρώματα μέσα από μια ελαφριά ομίχλη.

Ο Χειμώνας: Τα πάντα ασπρίζουν από το χιόνι και ο περίπατος μέσα στο βουνό είναι μαγιά.

Οι άνθρωποι του χωριού και τα προϊόντα τους

Η τοπική κουζίνα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά παραδοσιακά φαγητά, γλυκίσματα και ποτά. Είναι συνήθως φτιαγμένα από γνήσια, ντόπια υλικά που εξασφαλίζουν υγιεινή διατροφή και γευστική απόλαυση. Γεύσεις παραδοσιακές, ελληνικές, που έχουν την ομορφιά και το άρωμα του Ελικώνα. Η κουζίνα της περιοχής χαρακτηρίζεται από τα λογής κρεατικά, τυροκομικά και πίτες, που αποτελούν ένα ιδιαίτερα γευστικό τραπέζι. Οι συνταγές των εδεσμάτων βασίζονται στην υγιεινή και στη νοστιμιά του ελαιόλαδου, των λαχανικών, των σιτηρών που συνιστούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Τα περισσότερα από αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε στις ταβέρνες της Αγίας Άννας.

Οι εκδηλώσεις

Μέσα στο καλοκαίρι γίνεται το πανηγύρι του χωρίου 25 Ιουλίου, της Αγίας Άννας με χορευτικά μετά τον εσπερινό και μουσική, χορός και τραγούδι από τοπικές ορχήστρες.

Τον Αύγουστο γίνεται ο "Αρβανίτικος Γάμος" αναβιώνετε το έθιμο.

Αρχές Σεπτεμβρίου "Η ζωή του κτηνοτρόφου" Ήθη και έθιμα, εργασίες και δραστηριότητες, χορός τραγούδι και μια βραδιά γεμάτη καλό φαγητό και κρασί.

Πεζοπορεία στο βουνό

Βασική δραστηριότητα σε ένα ορεινό χωριό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την πεζοπορία. Αυτό μπορεί να κάνει και ο επισκέπτης της Αγίας Άννας. Πεζοπορία με όλους τους βαθμούς δυσκολίας η ευκολίας ,με σχετικά απλό εξοπλισμό, από διαδρομές σε επίπεδες επιφάνειες ,μέχρι και σε ορεινά μονοπάτια η πλαγιές. Με προορισμό είτε την ορεινή φύση η και κάποιον συγκεκριμένο προορισμό, π.χ. μια πηγή η ένα εξωκλήσι.

Η επόμενη δραστηριότητα με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας , με περισσότερη προετοιμασία, με περισσότερο και πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό είναι η Ορειβασία . Πρώτη διαδρομή Ορειβασίας :Κορυφή Παλιοβούνα

Από την Πλατεία του χωριού ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στην επάνω πλευρά του χωριού. Ανηφορίζουμε με κατεύθυνση Δυτικά μετά από 200 μέτρα περίπου είμαστε στην επάνω άκρη του χωριού. Μπροστά μας βλέπουμε το Ελατόδασος του Ελικώνα και την Ψηλότερη κορυφή του την Παλιοβούνα με υψόμετρο 1747 μέτρα. Στο σημείο που βρισκόμαστε το όργανο δείχνει 750 μέτρα υψόμετρο η διαφορά που υπάρχει με την κορυφή σε νοητή ευθεία είναι 1000μέτρα.Ξεκεινάει το μονοπάτι για την κορυφή.

Στο δεξί μας χέρι βλέπουμε τον σταθμό της Μετεωρολογικής υπηρεσίας που καταγράφει τον καιρό στην περιοχή των Κουκούρων, θερμοκρασία ,και καιρικές συνθήκες, (Όπως παρουσιάζεται στην πρώτη σελίδα του koykoyra.gr δείχνοντας την πραγματική εικόνα του καιρού σε 24ωρη βάση). Για περίπου 800 μέτρα υπάρχει χωματόδρομος για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων, και μετά αρχίζει το μονοπάτι για την κορυφή του βουνού.

Αντίστοιχα Μονοπάτια-Διαδρομές υπάρχουν και για τις υπόλοιπες κορυφές του Ελικώνα. Ειδικές κατηγορίες δραστηριοτήτων δεν υπάρχουν στην Αγία Άννα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού Ελικώνα